2014-02-01 14:51:52• hírek • Kocsis Zoltán

Elkezdődött a tavaszi lombtalanítás Szatmárnémetiben

Az elmúlt hét télies időszaka után szombaton ismét napsütés köszöntött Szatmárnémetire. A tavaszias időjárásban pedig megkezdődött a közterület fáinak tavaszi lombtalanítása.

Szatmárnémetiben közel tízezer fa található a közterületeken, tudtuk meg Szénási Angélától, a polgármesteri hivatal kertészmérnökétől. Ezeket általában kétévente szokták megnyírni. Fontos, hogy ezt a műveletet akkor végezzék, amikor a fákban már vagy még nem kering a nedv, illetve az év elején, még a rügyezés előtt. Év közben is előfordul, hogy metszeni, vágni kell: elsősorban azokat a fákat, amelyek veszélyeztetik az Electrica vezetékeit. „Ezen kívül gyakran értesítenek minket a különböző negyedek lakói, hogy egy fa akkorára nőtt, hogy eltakarja az ablakokat, vagy magánházak esetében a gyökerei benőtték a ház talapzatát", mondta Szénási.

Olvasóink, illetve a város lakói sokszor fejezték már ki abbeli aggályaikat, mennyire egészséges, ha egy fának teljesen levágják az ágait. Októberben, kihasználva az alkalmat, hogy éppen a Kossuth-kert fáinak statikai állapotát mérte fel, feltettük ezt a kérdést Ócsvári Gábor magyarországi erdészmérnöknek. „A legfontosabb, hogy ezt időben el kell kezdeni, amikor még fiatal a fa. Vastag ágat nem szabad levágni, mert az nem gyógyul be és onnan megindul a korhadás. A vékony ágak viszont simán begyógyulnak, így a kopasz fejre nyírásnak nevezett eljárás nem árt a fának", válaszolta akkor a szakember.

A közterület fáinak lombtalanítása - nem mellékesen - szociális célt is szolgál. A vékonyabb gallyakat ugyan apróra darálják, a vastagabb ágakat viszont a szociálisan hátrányos helyzetűek kapják meg. „Van egy listánk, amit a polgármesteri hivataltól kaptunk, oda visszük a vastagabbját", árulta el az egyik munkás.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: